Den leende vännen och andra historier

framsidahirez

Novellsamling (Flera av novellerna i samlingen finns också tillgängliga som e-singlar.)
Författare: Arthur Conan Doyle
Genre: Psykologisk skräck, western, weird fiction, gotik
ISBN: 978-91-980831-5-6 (E-bok ISBN: 978-91-980831-6-3)
Utgivningsdatum: 2014-04-05
Antal sidor: 104

Om boken:

Vilket öde gick egentligen den gamle vännen Stanley till mötes, och vad döljer sig bakom hans gåtfulla leende? Ligger det någon sanning i det kryptiska Joyce-Armstrong-dokumentet och dess märkliga skildringar av fasansfulla luftdjungler ovanför Wiltshire i England? Vad är det som dväljes, och blottläggs, nere i Roms bortglömda katakomber? Vem är den mystiska kvinnan, vars ansikte vissa kvällar kan skymtas i den antika silverspegeln? Och vad var det egentligen som hände under avrättningen av den ökände revolvermannen Duncan Warner?

Arthur Conan Doyle brukar, med rätta, klassas som en av världslitteraturens absoluta tungviktare, och hans historier och romaner om mästerdetektiven Sherlock Holmes har lästs och älskats av generationer. Vid sidan av berättelserna om Holmes och Watson var han även verksam i den gotiska skräcktraditionen, inom science fiction-genren och som författare till esoterisk facklitteratur, och i Den leende vännen och andra historier är det just denna, mindre kända, sida av Doyles författarskap vi får stifta bekantskap med. Äventyr och psykologisk skräck blandas med underhållande skrönor – ett måste för fans av H.P. Lovecraft och Edgar Allan Poe!

Pressröster och recensioner:

”För plötsligt får jag upp ögonen för ett författarskap som annars riskerat att gå mig förbi. För novellerna i samlingen är riktigt, riktigt bra. I dessa ryms spänning, övernaturliga inslag och en air av det förgångna, allt förmedlat i en spänstig prosa.
- Andreas Creutz, bloggen Literature connaisseur

”Och glädjen börjar bara där, för det här är den renaste nöjesläsning jag har haft på länge… Jag hoppas, hoppas verkligen att Sigill förlag fortsätter att ge ut Doyles verk i modern upplaga – jag kan lova att ni kommer att ha minst en köpare i alla fall, nämligen undertecknad.”
- Bokbloggen Fantastisk Fiktion

” ‘Den leende vännen och andra historier’ är ett glädjande tillskott till Doyles författarskap på svenska som visar en något annan bild av deckarförfattaren än brukligt.”
- Alexander Sanchez, Tidningen Kulturen

”Strunta i att kolla mobilen på bussen, tunnelbanan eller spårvagnen i några dagar. Ta i stället med och läs den välskrivna och mysrysiga novellsamlingen ”Den leende vännen och andra historier” av Arthur Conan Doyle. Den är spännande, får plats i jackfickan och är på överkomliga 106 sidor.
- Jonas Bengtsson, Barrikaden.se

”De är mycket välskrivna och alla noveller andas atmosfär och stämning som tyder på en mycket lyckad översättning … Hade inte hans deckare med rutig mössa tagit så stor plats som han gjort kanske vi hade känt till mer om denna sida av författaren så det är riktigt kul att Sigill [förlag] tagit sig an den.”
- Anders Nilsson, Retrograde Spring

Personligen så förknippar jag Conan Doyle enbart med berättelserna om mästerdetektiven Sherlock Holmes men givetvis är jag medveten om att han skrev annat också. Dock har jag inte läst något av det förrän nu. Sigill Förlag gör nämligen en kulturgärning och ger ut några av dessa berättelser i en liten pocketbok… Det är lite mystik och vid något tillfälle kom jag att tänka på den gamla serien Twilight Zones tvistade slut. Det är ett grepp som jag gillar starkt. Jag gillar också berättelsen Det som ligger begravt [sic] som andas Edgar Allan Poe.”
-
Tommy Söderberg, Bedårande böcker