Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle

Arthur Ignatius Conan Doyle föddes år 1859 i Edinburgh i Skottland, som son till en alkoholiserad far och en ung, litteraturintresserad moder. Tack vare finansiellt stöd från välbärgade släktingar kunde han skaffa sig en fullvärdig utbildning, vilken möjliggjorde senare medicinstudier vid universitetet i Edinburgh mellan åren 1876 och 1881.

Så småningom kom Doyle att öppna en privatpraktik i Southsea. Verksamheten gick till en början trögt, och för att fördriva tiden mellan de glesa patientmötena började han nu skriva skönlitteratur. 1887 publicerades genombrottsromanen En studie i rött – den första av många historier om Sherlock Holmes, mästerdetektiven på Baker Street, och under de följande årtiondena säkrade Doyle sin plats som en av världslitteraturens allra främsta gestalter.

Under återstoden av hans liv och författarkarriär publicerades en imponerade mängd romaner och otaliga noveller; förutom historierna om Holmes och Watson, skrev Doyle även reseskildringar, poesi, historiska epos och flera berättelser om den excentriske professor Challenger, vars science fiction-artade äventyr för tankarna till Jules Verne och Edgar Rice Burroughs.

Under Doyles sista levnadsår var spiritualism på modet i stora delar av västvärlden, och denna form av andlighet kom att spela en stor roll i den världsberömde författarens tillvaro. Förutom att hålla föreläsningar på ämnet, bland annat i Sverige år 1929, skrev Doyle också en rad böcker och texter om sitt ockulta intresse.

Doyle avled av en hjärtattack, den 7 juli, 1930. Han blev 71 år gammal.

Utgivet på Sigill förlag

Den leende vännen och andra historier

Länkar

Wikipedia